İlhan Usmanbaş
SÖYLEŞİLER

İLHAN USMANBAŞ İLE SÖYLEŞİ

(07-06-2006)

7 HAZİRAN 2006 / MSGSÜ KONSERVATUAR / 17.ODA ÇAĞDAŞ MÜZİK ÜZERİNE…

21.yy. müziğinin, yeni besteleme teknikleri ve gelişimi üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz ?

Tabi herkes ürün verdikçe biz yaşlılar her zaman memnun oluyoruz. Aslında etrafımda çok iyi şeylerin yapıldığını görüyorum. Hem teknik bakımdan hem dünya ile ilişki bakımından onların çok hazırlıklı ve çok yetenekli olduklarını görüyorum. Bu bakımdan hakikaten çok memnunum. Bu konuda isim vermek gerekmiyor. Çünkü gerek Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda, gerek MİAM’da, gerek Bilgi Üniversitesi’nde hakikaten çok sevindiğim şeyler var. tabi aslında yapılmış olan şeylerin devam etmesi söz konusu. Çalınmasa bile, bilinmese bile, en azından bestecinin kendisini kaybetmemesi için çalışması, eser vermesi lazım.

Makam müziği tekniğinin bestelerde kullanılması bir ulusun özgün bir müzik dili oluşturmak için tercih edilen bir yol mu?

Bence değil. Böyle bir ayırım pek gütmüyorum. Çünkü makam dünyanın her tarafında var. Herkes makamsal bir şeyler yapabilir. Müzik mutlaka o yörelere bağlı kalmayabilir ama yörenin çok orijinal bir görünüşünü de bize verebilir. Makamsal olmasa da çok soyut bile olsa, o soyutluğun bile bize verdiği başka bir şeyler var. Onun için ister istemez bestecilerin sanıyorum ki kendi çevrelerinden kendi topraklarından -bugün giderek dünya ile ilişki daha fazla olduğu için- her şeyden çok etkilenmiş olmaları çok mümkün. Bunlarında doğru bir süzgeçten geçirildikten sonra, sağlam bir temele oturduktan sonra yaşamaması ve insanlığa bir katkı sağlamamış olmasına imkan yok.

Sizce çağdaş müziğin ilham kaynakları neler?

Sanıyorum ki her şey, karşılaştığı müziklerle, onlardan alabilecekleriyle, bütün dünyanın müzikleri, kendi bölgesinin müzikleri, resim, edebiyat her zaman ilham kaynakları arasındadır. Geçmişte yarım kaldığını düşündüğü bir projeden de ilham alınabilir. Yani geçmiş dediğim vakit, 30-40 yıl önceki bir projeden yeniden yola çıkabilir. Bunlar her zaman sanatçının ilham kaynağıdır. Tabi ilham kaynağı gerekiyorsa. Mesela benim de devam ettirmek istediğim projeler oluyor zaman zaman. Tabi insan yıllar içinde çok değişiyor. Hem ilgisi değişiyor, hem gücü değişiyor. Bununla birlikte sanıyorum ki kendisine, kendi eserlerine tekrar dönmesi imkanı vardır. tabi tekrar hiçbir zaman tam tekrar olmuyor. Tıpa tıp tekrar dediğimiz eserler arasında bile fark çıkabiliyor. En azından yorum, yorumcu farkı. Birinin daha olgun birinin daha genç olmasından kaynaklanan farklar bunlar.