BESTECİ VE İCRACILAR

AYDIN GÜN

Opera Sanatçısı, Rejisör, İstanbul ve Ankara Operası'nın kurucusu. Carl Ebert’in asistanı olan Tenor Aydın Gün Türkiye'de operanın gelişmesine büyük katkıları olan değerli sanatçılarımızdandır. Gün, özellikle opera sanatının Ankara’dan başka İstanbul'da da faaliyet göstermesi için emek vermiştir. Sadece yönetici olarak değil, birçok eserde başrolleri üstlenerek ve eserler sahneye koyarak da Türk operasına katkıda bulunmuştur. Birikimini İstanbul’a taşımış; İstanbul Belediyesi Şehir Operasını açmak için hazırlıklar yapmıştır. 19 Mart 1960’ta Tepebaşı Tiyatrosunda "Tosca"'yı seslendirilmiştir. Dönemin Belediye Başkanı Kemal Aygün’ün de desteğiyle sanat hayatımıza kazandırılan İstanbul Operası, bu tarihten sonra birbirinden güzel eserleri sahnelemiştir.

Aydın Gün, 1950’li yılların sonlarından itibaren opera klasiklerinden yaklaşık 40 yapıtın rejisini yapmış ve yurtdışında operalar sahnelemiştir. 1951 yılında Rigoletto rejisiyle büyük başarı kazandı. Bunun üzerine devlet tarafından Viyana’ya gönderildi. 1957 yılında Klagenfurt Operası’nda Turandot ve Rigoletto’nun rejisörlüğünü üstlenmiştir. 1966 yılında Paris’te Giacomo Puccini’nin "La Funcuilla del West" operasını, 1972 yılında Nantes kentinde Giuseppe Verdi’nin "Aida" operasını sahneledi.

Aydın Gün, Devlet Operası Genel Müdürlüğü ve Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin Sanat Yönetmenliği gibi görevlerde bulundu, Avrupa Konseyi Kültür Ödülünün yanı sıra 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla onurlandırıldı.

İlki 1995 yılında gerçekleştirilen, Yapı Kredi'ye kültür-sanat organizasyonları alanında IPRA'dan altın madalya kazandıran ve bankanın 2000 yılında son verdiği Yapı Kredi Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nın fikir babası ve kurucusu olan Gün, 1990'ların sonunda, eşi Azra Gün ve oğlu, ressam Mehmet Gün'le Berlin'e yerleşmiştir. Aydın Gün, sahne sanatları ve resim başta olmak üzere kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalarını Berlin'de sürdürmektedir.